Strudle od Soni

O strudlach

Strudle należą do bardzo popularnych deserów, szczególnie w krajach takich jak: Słowacja, Czechy, Węgry, Chorwacja, Bułgaria, Słowenia. Najczęściej jednak spotykamy się z nimi w Austrii, ponieważ Austriacy bardzo mocno się z nimi identyfikują, a nazwa „Apfelstrudel” może nam wydawać się znajoma, czyli strudel jabłkowy.

Prawda jednak jest taka, że jego pochodzenie jest zupełnie inne.

Trochę historii

Według historycznych źródeł jego korzenie sięgają Turcji. Podczas tureckich najazdów dotarł do Austro-Węgier jako ciasto baklava około roku 1453, choć początkowo było uważane za pożywienie biednych. Później Austriacy nadali mu nazwę wiedeński strudel jabłkowy i stopniowo zmieniali jego nadzienie. Pierwsza pisemna wzmianka pochodzi z 1796 roku za sprawą Marii Teresy, kiedy to strudle zaczęto określać jako deser wiedeński. Od tego czasu strudle zajmują niezastąpione miejsce na stole nie tylko w Austrii, ale i w sąsiednich krajach. Oprócz wspomnianego jabłkowego strudla do dziś jest również bardzo popularny strudel z makiem.

Strudle dzisiaj

Gdy strudel stał się bardzo popularnym deserem, zaczęły pojawiać się różne rodzaje nadzienia, nadając mu za każdym razem nowe oblicze. Dziś na rynku możemy znaleźć naprawdę szeroką gamę nadzień, zarówno słodkich, jak i słonych. Cukiernicy obrabiają ciasto różnymi sposobami, niektórzy wałkują, inni ciągną, zostawiają gładką powierzchnię (która może pofalować) lub nacinają. Ciasto może być grubsze lub cieńsze. Natomiast ręcznie ciągniony strudel z bardzo cienkim ciastem będzie uważany za tradycyjny i oryginalny. Jako ciekawostkę wspomnę fakt, że wśród nadzień, z którymi możemy się spotkać, mogą być nadzienia: morelowe, gruszkowe, z leśnych owoców, rodzynkowe, brzoskwiniowe, śliwkowe, szpinakowo-fetowe, bolońskie, wiejskie z boczkiem, brokułowe i specjalne strudle nadziewane owocami morza, grzybami, łososiem ze szpinakiem, pstrągiem itd.

Jak widać, strudel może smakować naprawdę każdemu,
wystarczy tylko wybrać swój ulubiony smak.

Strudel czy Strudla? A może... Strucla?

To ciekawa zagadka językowa! Nazwa „strudel” pochodzi od niemieckiego słowa „Strudel”, które oznacza „wirować”. W większości państw europejskich usłyszysz „strudel”. Tej formy używa się również w języku polskim, choć czasem spotyka się też „strudlę”. Słowacka forma to „štrúdľa” (wymawia się „sztrudla”) – dlatego tej nazwy używam w rozmowach z odbiorcami moich wypieków. Na mojej stronie jednak używam oficjalnej wersji polskiej. Tak czy owak, „strudel”, „strudla” i „sztrudla” to jest TO SAMO 🙂

Natomiast „strudel” i „strucla” to dwie różne potrawy, choć mogą wydawać się podobne ze względu na używane składniki i sposób zawijania ciasta.

„Strucla” to rodzaj wypieku ze znacznie grubszego ciasta (drożdżowego), które jest nadziewane różnymi składnikami, podobnie jak strudel, np. owocami, makiem, marmoladą, orzechami lub serem. W przeciwieństwie do strudla, strucla często ma prostokątny kształt i może być dodatkowo posypana lukrem lub migdałami.

Ze struclami polskimi nie będę wchodzić w szranki i konkury 😉
….ale za to z przyjemnością zapraszam po moje słowackie, domowe strudle!

ZADZWOŃ I ZAMÓW SWOJE ULUBIONE STRUDLE!
MOŻESZ TEŻ NAPISAĆ WIADOMOŚĆ SMS, WhatsApp, Messenger LUB ZAMÓWIĆ PRZEZ FORMULARZ.

PEŁNĄ LISTĘ DOSTĘPNYCH SMAKÓW ZNAJDZIESZ klikając w linki poniżej

Scroll to Top